ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Επιστημονική υπεύθυνη: Άννα Σιντορένκο, ERC Starting Grant, ΙΜΣ-ΙΤΕ.

Το έργο στοχεύει να διευρύνει τις γνώσεις μας για τις ενδοϊμπεριαλιστικές σχέσεις, υπερβαίνοντας τις συμβατικές γεωπολιτικές προσεγγίσεις. Η κατανόηση του θαλάσσιου λαθρεμπορίου και του τρόπου με τον οποίο οι δύο αυτές γειτονικές δυνάμεις διαχειρίστηκαν τις αμφίσημες σχέσεις τους, προσφέρει μεγαλύτερο βάθος στην κατανόηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων της Ανατολικής Ευρώπης, εισάγοντας νέες προσεγγίσεις στη μελέτη της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής. Μιας περιοχής που παραμένει στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και στην συγχρονία μας.

Το έργο επικεντρώνεται στον λιγότερο μελετημένο τομέα των παράνομων εμπορικών σχέσεων, στο πλαίσιο των εξελισσόμενων συγκρούσεων μεταξύ των δύο αυτοκρατοριών, του μεταβαλλόμενου τοπίου του νόμιμου εμπορίου κατά την περίοδο της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης και της μετάβασης από την ιστιοφόρο τεχνολογία στην τεχνολογία του ατμού. Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα αναλύσει διεξοδικά τις διαφορετικές πτυχές της λαθρεμπορίας αγαθών και ανθρώπων στο πλαίσιο καθιερωμένων εμπορικών διαδρομών, συνδέσεων και δικτύων. Η ανάλυση θα εξετάσει τη μακροδομή (macrostructure) των λαθρεμπορικών διασυνδέσεων, εστιάζοντας στην ενδοχώρα παραγωγής και προέλευσης του παράνομου εμπορίου και την εξωχώρα, δηλαδή τον προορισμό των υλικών και ανθρώπινων φορτίων. Στόχος είναι ο εντοπισμός των κύριων κόμβων εξαγωγής και εισαγωγής, καθώς και των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούνταν.

Αυτή η προσπάθεια θα βασιστεί σε ένα νέο μοντέλο μελέτης και ανάλυσης του λαθρεμπορικού δικτύου, το οποίο προσφέρει ένα δομημένο πλαίσιο και μια ολοκληρωμένη μεθοδολογική προσέγγιση για την εις βάθος διερεύνηση του ζητήματος. Η προσέγγιση αυτή είναι πολυδιάστατη, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ διαφορετικών γλωσσικών και εθνικών αφηγήσεων, καθώς και επιστημονικών προσεγγίσεων. Μελετώντας τη διαφοροποιημένη ιστορία του λαθρεμπορίου από την οπτική γωνία διαφόρων αυτοκρατοριών, το έργο φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στη Νεότερη Ιστορία, την Πολιτική Ιστορία, την Οικονομική Ιστορία, τη Ναυτιλιακή Ιστορία και στις σπουδές για τις αυτοκρατορίες.

Σε κοινωνικό επίπεδο, το έργο θα προσφέρει σημαντικές ιστορικές γνώσεις, οι οποίες θα προσδώσουν μια προοπτική σε σύγχρονα πολιτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Οι νέες ιστορικές πληροφορίες για το λαθρεμπόριο αγαθών και ανθρώπων στη Μαύρη, την Αζοφική Θάλασσα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα παράσχουν στο ευρύ κοινό πολύτιμα εργαλεία για την κατανόηση αυτού του φαινομένου με την πάροδο του χρόνου.

Κατερίνα Γαλάνη επιστημονική υπεύθυνη, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, χρηματοδότηση ΕΛΙΔΕΚ

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να αναδείξει τη σύνδεση ανάμεσα στη ναυτιλία και το θαλάσσιο εμπόριο με την εκβιομηχάνιση και την παγκοσμιοποίηση κατά τον μακρύ 19ο αιώνα, μέσα από το παράδειγμα του Πειραιά. Η δημιουργία μια πόλης εκ βάθρων στον Πειραιά αποτελεί κεντρικό στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό, με στόχο να χρησιμεύσει ως το εθνικό και διεθνές λιμάνι του Ελληνικού Βασιλείου, λόγω της γεωγραφικής γειτνίασής με τη νέα πρωτεύουσα της Αθήνας. Στην πόλη εισρέουν πληθυσμοί κυρίως από τις παραδοσιακές ναυτικές κοινότητες του Αιγαίου και του Ιονίου, που αποτέλεσαν το λίκνο της ιστιοφόρου ναυτιλίας τον 18ο αιώνα. Η εγκατάσταση των ναυτικών αυτών πληθυσμών σε συνοικίες γύρω από το λιμάνι, η δημογραφική σύνθεση της νέας πόλης και η σταδιακή επέκταση του αστικού ιστού αντικατοπτρίζουν την αδιάρρηκτη σχέση μεταξύ του λιμανιού και της πόλης. Έως σήμερα, η ιστορία του Πειραιά τον 19ο και τον 20ο αιώνα παραβλέπει το λιμάνι, τη ναυτιλία και το θαλάσσιο εμπόριο, ενώ ο βιομηχανικός χαρακτήρας της πόλης έχει επισκιάσει ιστοριογραφικά την ναυτιλιακή διάσταση.

Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκεται η έννοια του 'ναυτιλιακού κέντρου' ως βασικού εννοιολογικού και μεθοδολογικού εργαλείου. Το παρόν ερευνητικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στη μελέτη της ανάπτυξης και λειτουργίας του λιμανιού και της λιμενικής ζώνης που το περιβάλλει, και εξετάζει πώς η ναυτιλιακή οικονομία διαμόρφωσε την πόλη και την τοπική βιομηχανία και συνέβαλε στην αξιοσημείωτη ανάπτυξή τους. Για πρώτη φορά, μελετάται συστηματικά ο Πειραιάς ως ναυτιλιακό κέντρο κατά τον 19ο αιώνα, σε μια σφαιρική προσέγγιση, όπου συνεξετάζεται το εμπόριο και η ναυτιλιακή κίνηση, οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις, οι λιμενικές εγκαταστάσεις και οι υποδομές, ηναυπηγική βιομηχανία και η ναυτική εργασία.

IΜΣ-ΙΤΕ, χρηματοδότηση Ίδρυμα Ωνάση, Επιστημονική Υπεύθυνη Τζελίνα Χαρλαύτη, με τη συνεργασία της Αμαλίας Παππά, Αναπλ. Διευθύντριας Γενικών Αρχείων του Κράτους και της Δρος Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Ο σκοπός του ερευνητικού προγράμματος: 1) η δημιουργία ενός ιδιωτικού Αρχείου Επιχειρήσεων Ωνάση και 2) τη συγγραφή μιας μελέτης με θέμα την Ιστορία Επιχειρήσεων Ωνάση, που θα τεκμηριώνεται από το υλικό του Αρχείου Ωνάση.

Δημοσιεύσεις προγράμματος

  1. Tζελίνα Χαρλαύτη, Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση, 1924-1975, Ίδρυμα Ωνάση/Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2023
  2. Τζελίνα Χαρλαύτη, Onassis Business History, 1924-1975, Brill, Leiden 2023

Επιστημονική υπεύθυνη Τζελίνα Χαρλαύτη σε συνεργασία με Κώστα Δαμιανίδη και Κατερίνα Δελούκα, ΙΜΣ-ΙΤΕ, χρηματοδότηση ΕΛΙΔΕΚ.

Στόχος αυτού του έργου είναι η διατήρηση, η τεκμηρίωση και η χρήση των χαραγμάτων των πλοίων ως σημαντική τεκμηρίωση της θαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η καινοτομία του έργου αποτελείται από τη διεπιστημονική προσέγγιση που αξιοποιεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών και της παραλιακής περιοχής ως σημαντικό ιστορικό υλικό που σχετίζεται με τις ναυτιλιακές κοινωνίες και τη ναυπηγική τεχνολογία του 18ου και 19ου αιώνα. Από τον 18ο αιώνα οι τοπικές ναυτικές κοινότητες του Ιονίου και του Αιγαίου ήταν οι πιο εξέχοντες ναυτικοί της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας στο θαλάσσιο εμπόριο από την Ανατολική έως τη Δυτική Μεσόγειο. Ανέπτυξαν μια αξιοθαύμαστη ναυπηγική τεχνογνωσία και παραγωγή στα ναυπηγεία των νησιών και των παράκτιων οικισμών όπου ναυπηγήθηκαν χιλιάδες μικρά και μεγάλα πλοία. Η σημασία της ναυτιλίας και η έκταση του ναυτικού πολιτισμού είναι απεικονίστηκε από τους ίδιους τους ναυτικούς σε χαραγματα που συναντάμε σε μνημεία διασκορπισμένα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Χαράγματα, επιγραφές και σχέδια δείχνουν τη συνήθεια των ανθρώπων να δηλώνουν την ταυτότητα, την παρουσία και τις επικοινωνίες τους. Είναι ένα φαινόμενο δηλαδή εκδηλώνεται με παρόμοιο τρόπο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών και κοινωνικών δομών. Παρά το εφήμερο και ανεπίσημο τους χαρακτήρα, είναι μοναδικές μαρτυρίες απλών ανθρώπων που αποτελούν σημαντική πηγή για την μελέτη προηγούμενων θαλάσσιων κοινοτήτων.

Συνεργασία ΙΜΣ-ΙΤΕ με το Ίδρυμα Ευγενίδου, Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (ΣΝΜΜ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), και άλλων τριών φορέων. Χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επιστημονική Υπεύθυνη για ΙΜΣ-ΙΤΕ, Τζελίνα Χαρλαύτη

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάδειξη της ελληνικής ναυτικής κληρονομιάς με την δημιουργία τριών ναυτικών εκθέσεων με νέες τεχνολογίες στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Δημοσιεύσεις προγράμματος

  1. Φρόσω Νομικού, «Ο ναυτικός Αγώνας του 1821 ως μουσειολογική πραγμάτευση: Το παράδειγμα του ΄Εργου ΝΑΥΣ», στο Κατερίνα Γαλάνη και Τζελίνα Χαρλαύτη (επιμ.), Ο εμπορικός και πολεμικός στόλος κατά την Ελληνική Επανάσταση (1821-1831), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2024
  2. Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ίδρυμα Ευγενίδου, «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης». 1821, ο Αγώνας στη θάλασσα, Κατάλογος έκθεσης, Αθήνα 2021.

Επιστημονικός Υπεύθυνος, Δρ Κώστας Δαμιανίδης, ΙΜΣ-ΙΤΕ, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Aνάδειξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας 3D ψηφιακών αναπαραστάσεων ιστορικών ιστιοφόρων.

Δημοσιεύσεις προγράμματος

Κατάλογος έκθεσης και έκθεση "Από τον αϊνα στην πλώρη / Ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα", η οποία παρουσιάστηκε στο ΛΕΜΜ-Θ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Η έκθεση προγραμματίζεται να ανοίξει μέσα στο 2024 στο Ρέθυμνο (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών / ΙΤΕ), στη Σύρο (Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης) και στην Αθήνα.

Επιστημονικός υπεύθυνος Απόστολος Δελής, ERC Starting Grant, ΙΜΣ-ΙΤΕ. Ιστοσελίδα του έργου, http://www.sealitproject.eu 

Το πρόγραμμα έχει ως θέμα τις δομικές αλλαγές που επέφερε η μετάβαση από το ιστίο στον ατμό, τόσο στις ναυτική εργασία όσο και στην καθημερινότητα των ναυτικών κοινοτήτων, στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως και τον μεσοπόλεμο.. Ημερολόγια πλοίων, επιχειρησιακά έγγραφα ναυτιλίας, λογιστικά βιβλία, συμβολαιογραφικά αρχεία της ναυτιλιακής κοινότητας, μητρώα ναυτικών από κρατικά αρχεία ναυτικής εργασίας, απογραφές πληθυσμών, είναι μερικοί από τους τύπους πηγών που χρησιμοποιήθηκαν και συλλέχθηκαν από διάφορες χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας γραμμένα σε διάφορες γλώσσες. Η πλατφόρμα με βάσεις δεδομένων SeaLit-FastCat συνδυάζει τόσο μια ποσοτική όσο και μια ποιοτική προσέγγιση. Διαθέτει συστηματικές ποσοτικές σειρές δεδομένων για τους ναυτικούς, που μας επιτρέπουν να απαντήσουμε σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα: μισθοί ναυτικών, αναλογίες επάνδρωσης, παλιοί και νέοι τύποι ναυτικών επαγγελμάτων, εμπορικές διαδρομές και διάρκεια ταξιδιών. Διαθέτει επίσης ποιοτικά στοιχεία, μια σειρά από πηγές όπως συμβολαιογραφικά αρχεία, επίσημη και ιδιωτική αλληλογραφία, εφημερίδες ή απομνημονεύματα που συμπληρώνουν την κατανόησή μας για τις σύγχρονες απόψεις, νοοτροπίες και πρότυπα συμπεριφοράς όσον αφορά τη ναυτιλία και την εργασία υπό την πίεση της τεχνολογικής καινοτομίας.

Δημοσιεύσεις προγράμματος

  1. Apostolos Delis, L’introduction de la navigation à vapeur en Grèce au XIXe siècle. In Les Outils de l’activité portuaire en Europe Méditerranéenne et Atlantique XVIIe-XXe siècle, edited by Fabien bartolotti et al., 35-48. Aix en Provence: Presses Universitaires de Provence, 2021
  2. Apostolos Delis, “Seafaring Lives at the crossroads of Mediterranean maritime history” International Journal of Maritime History 32, 2 (2020): 464-478
  3. Petrakis Kostas et all., . “Digitizing, Curating and Visualizing Archival Sources of Maritime History: the case of ship logbooks of the nineteenth and twentieth centuries” Drassana , 28 (2021): 60-87
  4. Vasilaki, Kalliopi. “La construction navale à La Ciotat : un secteur en mutation (1831-1851)” Drassana 27, (2019): 106-19
  5. Apostolos Delis, Jordi Ibarz, Anna Sydorenko, and Matteo Barbano,Mediterranean Seafarers in Transition. Maritime Labour, Communities, Shipping and the Challenge of Industrialization 1850s — 1920s, Brill’s Studies in Maritime History, volume 11, Brill, Leiden 2022
  6. Gelabert Ibarz Jordi, Mònica Borrell-Cairol, “Las mujeres en la carga y descarga portuaria en España en el tránsito del siglo xix al xx” Revista de Historia Industrial 29, 78 45-83
  7. Gelabert Ibarz Jordi, “Empresarios, cambio tecnológico y organización del trabajoen la carga y descarga del puerto de Barcelona (c. 1850-1990)”, inLes Outils de l’activité portuaire en Europe Méditerranéenne et Atlantique XVIIe-XXe siècle, edited by Fabien Bartolotti et al., Aix en Provence: Presses Universitaires de Provence, 167-181
  8. Gelabert Ibarz, Jordi, “Les embarcacions de càrrega i descàrrega interior al port de Barcelona durant el segle XIX”, in Patrimuni portuari i dos les industries vinculades als ports. XI Jornades D’Arquelogia Industrial De Catalunya, Tarragona, 115-123.
  9. Gelabert Ibarz, Jordi, “Fin del sistema gremial, liberalismo y desarrollo de unas relaciones de trabajo capitalistas en el puerto de Barcelona, 1834-1873″, Ayer 120, 4. 143-169
  10. Katerina Galani and Alexandra Papadopoulou, Greek Maritime History: From the Periphery to the Centre, Brill series in Maritime History, Brill, Leiden, 2022
  11. 11. Domingo, Enric Garcia, “El servicio de explotación de la Junta de Obras del Puerto de Barcelona (1870- 1930). Máquinas y hombres en el puerto industrial de Barcelona.”, Patrimuni portuari i dos les industries vinculades als ports. XI Jornades D’Arquelogia Industrial De Catalunya. Tarragona, 329-337, 2020
  12. Domingo, Enric Garcia, “Les autres travailleurs portuaires. La flotte et les services de carénagede la Junta de Obras du port de Barcelone (1870-1930).”,in Les Outils de l’activité portuaire en Europe Méditerranéenne et Atlantique XVIIe-XXe siècle, edited by Fabien Bartolotti et al., Aix en Provence: Presses Universitaires de Provence, 115-129, 2021
  13. Campos, Eduard Page, “Auge i crisi de la construcció i reparació naval a la Barceloneta” Drassana 27, 90-105, 2019
  14. Campos, Eduard Page, “Entre el mar, el puerto y la ciudad. Comunidades marítimas urbanas en transición: el caso de la Barceloneta en el siglo XIX”, Avances del Cesor XVI, 21 (Diciembre,), 131-60, 2019
  15. Campos, Eduard Page, “Els espais i el treball en la construcció i reparació naval de la Barceloneta del segle XIX”, Patrimuni portuari i dos les industries vinculades als ports. XI Jornades D’Arquelogia Industrial De Catalunya, Tarragona. 289-296, 2020
  16. Scavino Leonardo, “The Mediterranean maritime community of Camogli: evolution and transformation in the age of transition from sail to steam (1850s-1910s)” Ph.D. Thesis, University of Genoa, 2020
  17. Scavino Leonardo, “Rivoluzione dei trasporti e navigazione: l’evoluzione della marineria ligure di fronte alle trasformazioni del XIX secolo.” Percorsi di storia tra rivoluzione e modernizzazione (xvi-xix secolo),edited by Carlo Bazzani e Leonardo Scavino, Palermo: New Digital Press. 289-310, 2021

Χρηματοδότηση Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου 2016-2019, Ιόνιο Πανεπιστήμιο/ΙΜΣ-ΙΤΕ, με συντονίστρια τη μεταδιδάκτορα Κατερίνα Γαλάνη και ακαδημαϊκή επόπτρια τη Τζελίνα Χαρλαύτη.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αναδεικνύει το ρόλο του εμπορικού και πολεμικού στόλου στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και κατά τα πρώτα έτη συγκρότησης του Ελληνικού Κράτους, συνεξετάζοντας, για πρώτη φορά, την οικονομική και πολεμική του λειτουργία. Μελέτηθηκαν αδημοσίευτα έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Δημοσιεύσεις προγράμματος

  1. Κατερίνα Γαλάνη και Τζελίνα Χαρλαύτη (επιμ.), Ο εμπορικός και πολεμικός στόλος κατά την Ελληνική Επανάσταση (1821-1831), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2024

ΙΜΣ-ΙΤΕ. Το πρόγραμμα που συνεχίζει μέχρι σήμερα στο διάστημα 2012-2015 ξεκίνησε με τον τίτλο «Μαύρη Θάλασσα και πόλεις λιμάνια από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα. Ανάπτυξη, σύγκλιση και διασυνδέσεις με παγκόσμια οικονομία», του ευρύτερου προγράμματος «ΘΑΛΗΣ: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής ή και Διιδρυματικής έρευνας και καινοτομίας με δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό μέσω της διενέργειας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας αριστείας», Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα ήταν συνεργασία του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με επιστημονική υπεύθυνη την Τζελίνα Χαρλαύτη  www.blacksea.gr.

Στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή, ανάλυση και σύνθεση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των πόλεων-λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας οι οποίες διαμόρφωσαν μια ενοποιημένη αγορά και κατέστησαν την Μαύρη Θάλασσα ως τη μεγαλύτερη σιτοπαραγωγό περιοχή του κόσμου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Μελετήκαν είκοσι πόλεις-λιμάνια: Βάρνα, Μπουργκάς, Κωνστάντζα, Βραίλα, Γαλάτσι, Οδησσός, Νικολάιεφ, Ευπατόρια, Θεοδοσία, Κέρτς, Μπερντιάνσκ, Μαριούπολη, Ταγκανρόγκ, Ροστόφ, Γενιτσέκ, Νοβοροσίσκ, Βατούμ, Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Κερασσούντα. Το πρόγραμμα συνεχίζει μέχρι σήμερα με την έκδοση βιβλίων, εμπλουτίζει τις βάσεις δεδομένων και συμπληρώνει την έκδοση των λημμάτων για τις πόλεις λιμάνια, την μετάφραση και την επιμέλειά τους στα ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά.

Δημοσιεύσεις προγράμματος σε ανοιχτή πρόσβαση στο www.blacksea.gr.

  1. Constantin Ardeleanu and Andreas Lyberatos (eds), Port-Cities of the western shore of the Black Sea: Economic and Social Development, 18th – early 20th centuries, Black Sea History Working Papers, volume 1, Corfu, 2016, published in www.blacksea.gr
  2. Evrydiki Sifneos, Oksana Iurkova and Valentina Shandra (eds), Port-Cities of the northern shore of the Black Sea:  Institutional, Economic and Social Development,  18th – early 20th Centuries, Black Sea History Working Papers, volume 2, Rethymnon, 2022, published in www.blacksea.gr
  3. Gelina Harlaftis, Victoria Konstantinova, Igor Lyman, Anna Sydorenko and Eka Tchkoidze (eds), Between Grain and Oil from the Azov to Caucasus:  The port-cities of the eastern coast of the Black Sea,  late 18th – early 20th centuries, Black Sea History Working Papers, volume 3, Rethymnon, 2020, published in www.blacksea.gr
  4. Edhem Eldem, Vangelis Kechriotis, Sophia Laiou (eds), The Economic and Social Development of the Port–Cities of the Southern Black Sea Coast,Late 18th – Beginning of the 20th century, Black Sea History Working Papers, volume 5, Corfu, 2017, published in www.blacksea.gr
  5. Edhem Eldem and Sophia Laiou (eds), Istanbul and the Black Sea Coast: Shipping and Trade, 1770-1920, Istanbul, The ISIS Press, 2018.
  6. Maria Christina Chatziioannou and Apostolos Delis (eds.), Linkages of the Black Sea with the West. Trade and immigration, Black Sea History Working Papers, volume 7, Rethymnon, 2020, published in www.blacksea.gr
  7. Anna Sydorenko, Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των πόλεων-λιμανιών της Κριμαίας στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα [The economic and social development of the Crimean city-ports during the second half of the 19th century], Black Sea History Working Papers, volume 13, 2017. A Ph.D. thesis, Ionian University, Corfu, 2017

Με μεταδιδάκτορα την Κατερίνα Γαλάνη, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μεταδιδακτόρων του Υπουργείου Ανάπτυξης, 2011-2014.

Στο πρόγραμμα μελετήθηκαν Έλληνες τραπεζίτες, έμποροι και πλοιοκτήτες στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο με εκτεταμένη έρευνα στα Αγγλικά αρχεία.

Δημοσιεύσεις προγράμματος

  1. Κατερίνα Γαλάνη, «Η ελληνική κοινότητα του Λονδίνου τον 19ο αιώνα: μια κοινωνική και οικονομική προσέγγιση», Τα Ιστορικά 63 (Απρίλιος 2016), 43-68.
  2. Κατερίνα Γαλάνη, «Έλληνες έμποροι και τραπεζίτες στο City του Λονδίνου. Η πρώτη εγκατάσταση, αρχές του 19ου αιώνα», Ελληνο-βρετανικές σχέσεις: πτυχές της πρόσφατης ιστορίας τους, Αθήνα 2016, σ. 237-256.

Συνεργασία Τζελίνας Χαρλαύτη, Ιόνιο Πανεπιστήμιο με την Ευρυδίκη Σιφναίου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Χρηματοδότηση Ίδρυμα Κωστόπουλου και Ίδρυμα Λεβέντη.

Έγινε έρευνα στα αρχεία του Ροστόβ-στον-Ντόν, στο Ταγανρόγ, στην Οδησσό και το Κίεβο και δημιουργήθηκε βάση δεδομένων για γεννήσεις, βαπτίσεις και γάμους της εκκλησίας Κωνσταντίνου και Ελένης του Ταγανρόγ.

Δημοσιεύσεις προγράμματος

  1. Ευρυδίκη Σιφναίου και Τζελίνα Χαρλαύτη, Οι Έλληνες της Αζοφικής, 18ος-αρχές 20ού αιώνα. Νέες προσεγγίσεις στην ιστορία των Ελλήνων της νότιας Ρωσίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, τομέας Νεοελληνικών Ερευνών, Αθήνα 2015
  2. Ο «πολυεκατομμυριούχος κύριος Μαράκης» Βαλλιάνος, το σκάνδαλο του Τελωνείου Ταγκανρόκ και οι 144 καταστροφές του Αντόν Τσέχωφ» στο  Τα ιστορικά, τομ. 28, τεύχος 54, Ιούνιος 2011, σελ. 79-122
  3. Τзелина Харлафтиc, “Противостояние с правительством России: Мари Вальяно, крупные греческие торговцы зерном и судебное разбирательство дела о Таганрогской таможни в 1885-1886 гг” [Αντιμετωπίζοντας τη ρωσική κυβέρνηση: Ο Μαρής Βαλλιάνος, οι Έλληνες μεγαλέμποροι και η δικαστική υπόθεση του Τελωνείου Ταγκανρόκ 1885-1886]  στο Грецьке підприємництво і торгівля у Північному Причорномор’ї XVIII-XIX ст, [Greek Entrepreneurship and Trade in the Northern Black Sea in the 18th-19th centuries],  Collection of scientific articles, Institute of History of Ukraine, National Academy of sciences of Ukraine Kiev, 2012.

Ακαδημία Αθηνών, Τμήμα Οικονομικών Μελετών. Επιστημονική Υπεύθυνη Τζελίνα Χαρλαύτη, Ιόνιο Πανεπιστήμιο,  σε συνεργασία με Γιάννη Θεοτοκά και Ελένη Θανοπούλου.

Δημοσίευση προγράμματος

  1. Tζελίνα Χαρλαύτη, Ελένη Θανοπούλου και Γιάννης Θεοτοκάς, Το Παρόν και το Μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας, Μελέτη αρ. 10, Γραφείο Οικονομικών Μελετών, Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα, 2009.

Πρόγραμμα Ενίσχυσης του Ερευνητικού Δυναμικού 2003  (ΠΕΝΕΔ), με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, επιστημονική υπεύθυνη Τζελίνα Χαρλαύτη, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ολοκλήρωση τριών διδακτορικών διατριβών των Παναγιώτη Καπετανάκη, Απόστολου Δελή, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με εκτεταμένη αρχειακή έρευνα και δημιουργία βάσεων δεδομένων για Ιόνια νησιά, Σύρο και Σπέτσες.

Δημοσιεύσεις προγράμματος

  1. Παναγιώτης Καπετανάκης, «Η ποντοπόρος εμπορική ναυτιλία των Επτανήσων την εποχή της βρετανικής κατοχής και προστασίας και η κεφαλληνιακή υπεροχή (1809/15-1864). Στόλος και λιμάνια, εμπορεύματα και διαδρομές, ναυτότοποι και ναυτικοί, επιχειρηματικότητα και δίκτυα, κοινωνία και πλοιοκτητικές ελίτ», αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή, Ιόνιο Πανεπιστήμιο 2010
  2. Απόστολος Δελής, «Ερμούπολη (Σύρος): το ναυπηγικό κέντρο της ιστιοφόρου ναυτιλίας, 1830-1880», αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα 2010.
  3. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, «Ναυτιλιακές επιχειρήσεις, διεθνή δίκτυα και θεσμοί στη σπετσιώτικη εμπορική ναυτιλία, 1830-1870. Οργάνωση, διοίκηση και στρατηγική», αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα 2010.

Ερευνητικό Πρόγραμμα «Πυθαγόρας» του Ιονίου Πανεπιστημίου, επιστημονική υπεύθυνη Τζελίνα Χαρλαύτη,  με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας/ΕΕ. www.marehist.gr.

Η βάση δεδομένων Αμφιτρίτη

Δημοσίευση προγράμματος

  1. Τζελίνα Χαρλαύτη και Κατερίνα Παπακωνσταντίνου (επιμ.), Η ναυτιλία των Ελλήνων, 1700-1821. Ο αιώνας της ακμής πριν από την Επανάσταση, Κέδρος, Αθήνα 2013

Με επιστημονική υπεύθυνη τη Τζελίνα Χαρλαύτη και χρηματοδότηση από Ε.Λ.Ι.Α./Ίδρυμα Νιάρχου.

Βάσεις δεδομένων Ποντοπόρεια Ι και Ποντοπόρεια ΙΙ

Δημοσιεύσεις προγράμματος

  1. Γιάννης Θεοτοκάς και Τζελίνα Χαρλαύτη, Ευπόμπη. Ελληνικές Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις 1945-2000. Οργάνωση και στρατηγική, Ε.Λ.Ι.Α., Αθήνα, 2004.
  2. Τζελίνα Χαρλαύτη, Ελένη Μπενέκη και Μάνος Χαριτάτος, Πλωτώ. Έλληνες καραβοκύρηδες και εφοπλιστές από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τις παραμονές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, Ε.Λ.Ι.Α., Αθήνα, 2002/2003, ελληνικά/αγγλικά.
  3. Τζελίνα Χαρλαύτη και Νίκος Βλασσόπουλος , Ιστορικός νηογνώμονας, Ποντοπόρεια. Ποντοπόρα Ιστιοφόρα και Ατμόπλοια 1830-1939, Ε.Λ.Ι.Α., Αθήνα, 2002.

Με επιστημονική υπεύθυνη τη Τζελίνα Χαρλαύτη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και άλλους φορείς.

Φωτογράφιση σε μικροφίλμ των νηολογίων του Πειραιά, της Σύρου και της Πάτρας.

Κύλιση στην κορυφή